Aktualności

W bibliotece rozmawiali o Tatarach
2018-11-21

Skąd Tatarzy wzięli się na terenach Rzeczypospolitej, a szczególnie we wsi Studzianka? Jakie mieli obyczaje i co po nich zostało? Na te i inne pytania odpowiadał Łukasz Węda, regionalista ze Studzianki, który 16 listopada spotkał się z pasjonatami historii w Dziale Wiedzy o Regionie Miejskiej Biblioteki Publicznej.

Sala pękała w szwach. Na prelekcję „Co kryje cmentarz tatarski w Studziance?” przyszli nie tylko mieszkańcy miasta. Liczna grupa uczestników przyjechała m.in. z Piszczaca. Goście przebrani w tatarskie stroje ciekawie opowiadali o Tatarach mieszkających niegdyś na terenach naszego regionu i o miejscu ich pochówku, czyli mizarze w Studziance.

Cmentarz jest niezwykłym obiektem, jednym z sześciu takich zachowanych w Polsce, na którym spoczywa ponad dwa wieki historii naszego kraju. Na cmentarzu pochowani są Tatarzy, głównie wojskowi i ich rodziny. Walczyli oni dla Rzeczypospolitej w 1792 i 1794 roku, u boku Napoleona, a także w powstaniach listopadowym i styczniowym.

Łukasz Węda wspomniał także, iż potwierdziły się przypuszczenia badaczy o meczecie, który dawniej stał na terenie mizaru. Na ukryte pod ziemią fundamenty natrafiono podczas tegorocznych działań konserwatorskich, prowadzonych przez Fundację Dziedzictwa Kulturowego.

Węda jest współzałożycielem i prezesem Stowarzyszenia Rozwoju Miejscowości Studzianka, które jako pierwsze zabrało się za porządkowanie mizaru i w ten sposób ocaliło ten cenny zabytek. Z roku na rok przyjeżdża tam coraz więcej turystów. Na cmentarzu odbywają się lekcje historii, plenery malarskie i konkursy fotograficzne.

Nekropolię odwiedzają również potomkowie Tatarów oraz Mufti Rzeczypospolitej Polskiej - Tomasz Miśkiewicz, przewodniczący Najwyższego Kolegium Muzułmańskiego MZR w RP.

Niespodzianką dla wszystkich przybyłych był smakowity poczęstunek - tatarski pieróg, który przygotowały gospodynie ze Studzianki.Wypiek przypomina zwiniętą skorupę ślimaka. Efekt ten uzyskuje się dzięki nałożeniu na siebie sześciu lub więcej, bardzo cienkich warstw rozwałkowanego ciasta, przekładanych mięsnym farszem i zwiniętych w rulon.

Pozostałe artykuły
Komunikat
2025-08-07

Urząd Miasta Biała Podlaska informuje, że w dniach 12 i 13 sierpnia (wtorek, środa) br. w związku z budową bezpiecznego przejścia dla pieszych w obrębie skrzyżowania drogi krajowej nr 2 z ulicą...

Z okazji Wielkiego Dnia Pszczół, który obchodzony jest 8 sierpnia, warto zajrzeć do miejskiej pasieki z recyklingu w Małpim Gaju. Ule ze zużytych bębnów od pralek mają znaki...

Mszą jubileuszową pod przewodnictwem ks. biskupa Kazimierza Gurdy zakończyły się obchody rocznicy 500-lecia parafii pw. św. Anny w Białej Podlaskiej. W imieniu prezydenta miasta Michała...

Rozpoczęło się internetowe głosowanie na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Lubelskiego w konkursie organizowanym przez Lubelską Regionalną Organizację Turystyczą.

"SHREK 2" to kolejny film wyświetlony w ramach cyklu Kina Letniego w Bialskim Amfiteatrze. Na bezpłatne sense odbywające się w poniedziałki i wtorki do końca wakacji zapraszają:  prezydent...

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.